Mensenrechtenverdediger

Aristênio

Shelter CityGroningenThemaBurger- & Politieke rechtenLandBrazilië

Aristêno is een mensenrechtenverdediger uit Brazilië die zich vooral richt politieke en burgerrechten. Hij is onderdeel van het collectief genaamd ‘Movimentos: Drogas, Juventude e Favela’. Het collectief veroordeeld geweld tegen jongeren en de zwarte bevolking in Brazilië en hoe de strijd tegen drugs hun leven in het bijzonder beïnvloed. Samen met zijn collega’s bezoekt hij favela’s, universiteiten en conferenties om het meest achtergestelde deel van de bevolking te informeren over mensenrechten, Aristêno heeft een samenwerkingsverband met the Center for Security and Citizenship Studies (CESeC) via welke hij een monitorprojecten heeft uitgevoerd. Een van deze projecten was een nationale vergadering waaruit een onderzoek voortvloeide gericht op de positionering van zwarte bevolking en de achtergestelde jeugd in Brazilië in relatie tot de huidige en het voormalige drugsbeleid. Daarnaast is hij ook docent voor een Preperatory Study Group die leerlingen uit favela’s helpt bij de voorbereiding op de toelatingsexamens van universiteiten.

Over Aristênio

Mensenrechtenovertredingen in Brazilië

Politiegeweld en mensenrechtenschendingen zijn afgelopen jaren schrikbarend toegenomen in Brazilië, versterkt door de verkiezing van Jair Messias Bolsonaro in 2018. [1] Veel voorstellen die mensenrechten bedreigen en bestaand beleid zijn nu bij wet aangenomen, zoals een statuut waarin is vastgelegd dat een moord gepleegd door militair personeel op een burger berecht wordt door de militaire rechtbank, waar juridische onafhankelijkheid niet gegarandeerd is.[2] De uitkomsten van het 2016/2017 landenrapport door Amnesty International laten zien dat geweld, moord en doodslag enorm zijn toegenomen, vooral onder jonge zwarte mannen.[3] Favela’s en andere gemarginaliseerde gebieden worden regelmatig met politiegeweld geconfronteerd in het kader van de zogenaamde “oorlog tegen drugs”, waarbij Human Rights Watch het aantal doden op 64.000 heeft vastgesteld in 2017.[4]

[1] https://www.amnesty.nl/actueel/discussing-the-human-rights-situation-in-brazil

[2]https://www.amnesty.org/en/countries/americas/brazil/report-brazil/#endnote-1

[3]https://www.amnesty.org/en/countries/americas/brazil/report-brazil/

[4] https://www.hrw.org/world-report/2019/country-chapters/brazil#4368e7

Bedreiging en intimidatie

Aristêno wordt regelmatig door de politie bedreigd die zijn huis binnenkomt en hem daar intimideert. Daarbij ontvangt hij dreigberichten op sociale media; zowel anoniem als door mensen die zijn mensenrechtenwerk openlijk veroordelen.

Gerelateerd nieuws