Mensenrechtenverdediger

Anania

Shelter CityGroningenThemaJournalistLandEthiopië

Anania werkt als politieke journalist en mensenrechtenverdediger in Ethiopië. Hij schrijft  artikelen, analyses, opiniestukken, neemt interviews af en neemt deel aan debatten over politieke thema’s. Zijn focus ligt het beleid van politieke partijen, overheidsinstellingen, controversiële ontwikkelingsprojecten, de strijd van mensen voor burger- en democratische rechten, grote mensenrechtenschendingen, de verslechterende toestand van stabiliteit en vrede en de afnemende status van de pers. Anania was een van de oprichters van een forum voor journalisten, die door het Ethiopische regime werd verboden. Anania spreekt zich publiekelijk uit over de grondwettelijke rechten van Ethiopiërs, de media, het eenpartijstelsel, en de economische ongelijkheid in de samenleving.

Over Anania

Mensenrechtenschendingen in Ethiopië

Ethiopië verkeerde van oktober 2016 tot en met augustus 2017 in de noodtoestand. Deze periode werd gezien als een middel om de dissidenten de mond te snoeren.[1] Veel kranten werden gesloten door overheidsinstanties, mediahuizen hebben het land ontvlucht en drukkerijen weigerden om controversiële artikelen te publiceren vanwege het harde optreden van de regering. Journalisten zijn verplicht om te kiezen tussen zelfcensuur, intimidatie, arrestatie of ballingschap.[2] Minstens 75 journalisten verkeren sinds 2010 in ballingschap en veel journalisten en politieke tegenstanders blijven onder de antiterrorisme wetgeving achter de tralies.[3]

Bedreigingen

Anania is herhaaldelijk getroffen doorafpersing, bedreigingen en beledigingen. Hij is ook gebombardeerd door anonieme telefoongesprekken en werd op het slachtoffer van een fysieke confrontatie. Anania is voor 4 maanden gevangen genomen onder de huidige noodtoestand zonder enige aanklacht of een wettelijk proces.

[1] https://www.voanews.com/a/ethiopias-state-of-emergency-dissent/3760465.html

[2] https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/ethiopia

[3] https://www.hrw.org/world-report/2017/country-chapters/ethiopia

Gerelateerd nieuws