Minister Koenders geraakt door ervaringen ‘Tilburgse’ mensenrechtenverdediger

Op donderdag 21 april was Bert Koenders, PvdA-minister van Buitenlandse Zaken, in Tilburg voor een bezoek aan Shelter City. Hij ging in gesprek met journalist en mensenrechtenverdediger Christopher uit Zuid-Sudan die drie maanden in Tilburg verblijft. “De veiligheid en vrijheid van journalisten is van essentieel belang en noodzakelijk voor het goed functioneren van democratieën”, aldus de minister.

In een fors gevuld MFA de Poorten ontspon zich gedurende een kleine anderhalf uur een geanimeerd gesprek over Shelter City en mensenrechten. Wethouder Jacobs: “De komst van Christopher functioneert als een spiegel op onze stad. Zijn contact met de inwoners zet ook ons aan het denken.” Dat bevestigde Monique Smit, leerling van het Cobbenhagen Lyceum: “Wij groeien op in vrijheid. Als je hoort hoe Christopher in Zuid-Soedan bedreigd wordt omdat hij de waarheid over het regime wil schrijven, maakt dat indruk.”

Ook vanuit twee andere plekken in Nederland waren mensenrechtenverdedigers aanwezig. De lunch werd daarnaast geserveerd door Syrische vluchtelingen vanuit Broodje Aap en Linke Soep. De minister gaf aan geraakt te zijn door de verhalen: “Het is zo makkelijk om, als je op het internationale podium werkt, te vergeten waar je het echt voor doet. De situatie in het echte leven, het ontmoeten van mensen die met gevaar voor eigen leven de mensenrechten in hun land proberen te verbeteren, dat doet veel met me.” De ervaringen van Christopher geven de minister extra kracht om te blijven werken aan mensenrechten wereldwijd, zo vertelde hij.

Shelter City wordt landelijk ondersteund door Justice and Peace. In Tilburg zorgt ContourdeTwern samen met de gemeente Tilburg voor uitvoering van het project. Wie meer wil weten over de situatie in Zuid-Soedan is van harte uitgenodigd bij de documentairefilm ‘A Haunting History’ in Cinecitta op 10 mei a.s. om 19.30 uur. Met een nagesprek met Christopher en de filmmaakster.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp