Even voorstellen: Tony uit Kameroen, te gast in Shelter City Den Haag

“In Kameroen hebben we wel 255 politieke partijen!”

Afgelopen week arriveerde de huidige gast van Shelter City Den Haag voor een verblijf van drie maanden in onze stad van Recht en Vrede. Zijn naam is Tony en hij is een mensenrechtenverdediger uit Kameroen. Aangezien hij nog nooit buiten de grenzen van zijn thuisland had gereisd, viel er veel te zien en beleven in zijn eerste dagen.

Zoals bijvoorbeeld de parlementaire verkiezingen op 15 maart. Samen met een paar collega’s van Justice and Peace zijn we met Tony naar het Binnenhof gegaan, om het stembureau te bezoeken en te zien hoe wij onze stem uitbrachten. Het verbaasde hem hoe vredig en rustig het hele proces was, en hij verwonderde zich over het feit dat er ‘maar’ 28 politieke partijen deelnamen aan de verkiezingen. “In Kameroen”, zei hij, “hebben we wel 255 partijen!”

Omdat hij gewend is aan een land waar de gemiddelde temperatuur het gehele jaar door rond de 30°C ligt, is ook het Nederlandse weer iets waar hij maar moeizaam aan kan wennen. Ondanks de mooie lentedagen, blijft hij vol verbazing herhalen hoe hij maar niet kan begrijpen dat de zon schijnt en de hemel blauw is, maar dat het alsnog zo koud is!

Tony heeft een centrum voor juridische hulpverlening opgericht in Kameroen, waar hij slachtoffers van mensenrechtenschendingen helpt om toegang te krijgen tot het recht. Hij helpt bijvoorbeeld met het schrijven en indienen van aanklachten en vergezelt de slachtoffers naar hoorzittingen. Tijdens zijn verblijf in Den Haag zal Tony in staat zijn om op adem te komen van de bedreigingen waar hij mee geconfronteerd werd door de lokale autoriteiten in Kameroen die hem het zwijgen op willen leggen. Daarnaast zal hij trainingen volgen, zijn netwerk uitbreiden en middels publieke optredens aandacht vragen in Nederland voor de mensenrechtenproblematiek in zijn land.

Wij wensen Tony drie inspirerende maanden in Den Haag toe!

Lees meer over Tony en de mensenrechtensituatie in Kameroen

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp