Licentie ingetrokken van advocaat en voormalig Shelter City gast Guleid

De minister van Justitie van Somaliland heeft de licentie ingetrokken van mensenrechtenadvocaat en voormalig Shelter City Maastricht gast Guleid.

Guleid is een prominente mensenrechtenadvocaat en de oprichter en voorzitter van het Human Rights Center, een toonaangevende mensenrechtenorganisatie in Hargeisa.

De beëindiging van de licentie Guleid’s als advocaat is een duidelijke poging om hem tot zwijgen te brengen, naar aanleiding van zijn betrokkenheid bij de zaak van Saado Jaamac Aadan, een burger die in maart 2016 werd gearresteerd door de politie, opgesloten in een gesloten militaire rechtbank en geen toegang kreeg tot een advocaat.

Het is niet de eerste keer dat de overheid probeerde om Guleid te intimideren: in april 2015, werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor zijn mensenrechtenactiviteiten.

Justice and Peace heeft er bij de regering van Somaliland op aangedrongen om de licentie van Guleid te herstellen en te stoppen met het belemmeren van zijn werk als mensenrechtenverdediger. Justice and Peace ondersteunt verder het werk van Human Rights Center en degenen die werkzaam zijn voor de mensenrechten in Somaliland. Inmiddels heeft ons het goede nieuws bereikt dat Guleid zijn licentie weer terug heeft.

Foto: Anette Brolenius

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp