Lezing over Russische LGBT-rechten bij het University College Groningen

Op 19 april werd op het University College Groningen een lezing georganiseerd die werd gegeven door de mensenrechten activist die momenteel in Groningen verblijft, Alexéy Zalensky. Alexéy komt uit Sint-Petersburg in Rusland, waar homoseksualiteit nog altijd niet wordt geaccepteerd. Hij is zelf openlijk homoseksueel, en komt daarom op voor de rechten van de LGBT-gemeenschap. In plaats van een lezing te geven in een traditioneel format, koos Alexéy voor een meer onconventionele stijl. In plaats van zijn verhaal te vertellen voor een luisterend publiek, koos hij ervoor om de discussie aan te gaan. Iedereen zat samen in een grote cirkel, en toeschouwers hadden van te voren vragen ingestuurd.

Alexéy heeft zijn best gedaan om alle ingestuurde vragen, en vragen die werden gesteld tijdens de lezing, zo goed mogelijk te beantwoorden. Discussies werden gevoerd over opgepakte en mishandelde homoseksuelen in Rusland, de afbeelding van homoseksualiteit in de Russische media, en over hoe de LGBT-gemeenschap functioneert in Rusland. Zelfs ging de discussie over wat wij hier in Nederland voor de LGBT-gemeenschap in Rusland kunnen doen, want Alexéy gelooft zwaar dat veranderingen op de been worden gebracht door middel van interculturele uitwisselingen.

Het publiek van de lezing bestond uit een grote variatie van mensen: studenten en staff van het University College Groningen, andere geïnteresseerde studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, en mensen uit de LGBT-gemeenschap in Groningen. Na de lezing werd de avond afgesloten met hapjes en drankjes op het UCG. Iedereen kon nog na discussiëren over de onderwerpen die waren besproken. Alexéy blijft nog tot begin juni in Groningen, en volgt psychologie vakken aan de RUG, waarin hij graag een bachelor diploma zou halen.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp