“Ik hoop dat Soedan op een dag enigszins op Nederland zal lijken”

“Als ik zie hoe goed alles hier geregeld is, word ik verdrietig want dan denk ik: waarom zou dit niet zo kunnen in mijn land. Ik hoop dat Soedan op een dag enigszins op Nederland zal lijken.”

Dit jaar is er in Tilburg een nieuwe gast uit Soedan: Madeeha. Madeeha is journalist en activist in Soedan. Met haar werk vergroot zij het bewustzijn en bouwt zij de capaciteit op van journalisten op het gebied van technische vaardigheden, vrouwenrechten, bredere mensenrechten en goed bestuur. Doordat haar werk ingaat tegen het beleid van de regering, heeft zij sinds 2007 verschillende rechtszaken tegen zich lopen.

Toen Madeeha hier in Tilburg was aangekomen maakte zij het erg duidelijk dat zij helemaal niks ging doen de aankomende 3 maanden. Zelfs niet koken want dat moet zij thuis elke dag doen. Ook had zij zich voorgenomen om van elke seconde van het koude weer te genieten omdat het in Soedan zelfs in de winter rond de 35 graden is. Hoewel Madeeha inderdaad nog geniet van de temperatuur hier in Nederland, realiseert zij zich toch dat niks doen, niks voor haar is.

Alles hier in Nederland is zo goed geregeld en daar wil Madeeha extra van profiteren. Zo gaat zij graag naar de Universiteit om te werken en wil zij met de bus graag een rondje Tilburg beleven. Ook wil zij zoveel mogelijk mensen ontmoeten omdat zij zich er steeds meer bewust van wordt dat de situatie in Soedan voor de rest van de wereld redelijk afgesloten is. Steeds vaker hoort zij dat mensen niet weten wat er eigenlijk aan de hand is en dit maakt Madeeha erg verdrietig. Dit maakt ook dat zij steeds meer motivatie heeft om haar verhaal te delen met anderen.

De algemene politieke situatie in Soedan is onstabiel door de aanhoudende oorlogen in Darfur, Zuid-Kordofan en de Blauwe Nijl. De regering wil dat iedereen zich naar hun religie gedraagt en iedereen die hier tegenin gaat, wordt op de één of andere manier gestraft. De veiligheidsfunctionarissen in Soedan beperken de media door journalisten vast te houden en lastig te vallen, hen te belasten met misdaden en door edities van kranten in beslag te nemen die artikelen hebben gepubliceerd die als ‘te gevoelig’ worden beschouwd. Zowel onafhankelijke als regeringskranten worden vaak door de autoriteiten geconfisqueerd omdat zij het niet eens zijn met de informatie die, op deze manier, onder de ogen gebracht wordt. Zo laat de regering alleen zien, wat zij willen weergeven.

“Mijn zoons willen graag dat ik in Nederland blijf, Maar ik mis mijn vrienden, collega’s en familie heel erg en ik moet terug om te vechten voor de mensenrechten. Ik kan mijn werk alleen maar goed doen vanuit mijn land met de connecties die ik heb opgebouwd” zegt Madeeha vol overtuiging.

Ze ziet haar tijd hier in Nederland echt als een gelegenheid om te leren, inspiratie op te doen en uit te rusten zodat zij als ze terug gaat, met nieuwe energie en ideeën, weer flink aan de slag kan. Vooral vindt Madeeha het belangrijk om een veilige plek te creëren om minder veilige onderwerpen te bespreken.

Zo probeert Madeeha tijdens haar verblijf hier een zo groot mogelijk netwerk te creëren voor zichzelf zodat zij als ze weer terug is, met zoveel mogelijk mensen, samen naar mogelijkheden kan kijken om de situatie in Soedan te verbeteren.

“Ondanks alle conflicten, is en blijft Sudan mijn thuis. En ik wil mijn thuis zo mooi mogelijk maken.”

 

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.