Hoe William’s doorzettingsvermogen grote indruk achterliet op een tal van Nijmegenaren

Blog door Yara Bon

Mijn naam is Yara Bon en ik ben 23 jaar. Ik groeide op in Dronten en verhuisde vier jaar geleden voor mijn studie naar Nijmegen. Met deze blog, deel ik graag mijn verhaal over mijn betrokkenheid en ervaringen bij Shelter City.

In september 2019, alweer een jaar geleden, begon mijn stage bij Shelter City Nijmegen voor een periode van vijf maanden. Ik liep deze stage tijdens mijn laatste jaar als Bachelor studente ‘Geografie, Planologie en Milieu’ aan de Radboud Universiteit.

Het Shelter City programma wordt in Nijmegen uitgevoerd door Bureau Wijland, een advies- en projectbureau dat staat voor duurzame verbinding van mensen en organisaties met elkaar en met de samenleving. In 2014 is Nijmegen Shelter City geworden, omdat zij de noodzaak voelden om mensenrechtenverdedigers op te vangen. Mijn taak als stagiaire voor Shelter City Nijmegen was het begeleiden van de 10e mensenrechtenverdediger die we opvingen in onze mooie stad.

                   

William kwam op 16 september 2019 aan. Hij is een Oegandese mensenrechten- en milieuactivist en zet zich in het bijzonder in om het Zoka Central Forest Reserve in het noordwesten van Oeganda te beschermen tegen ontbossing. Hij doet dit samen met een aantal collega’s via, de door hem mede opgerichte organisatie, Friends of Zoka.

Tijdens zijn verblijf ging ik, als zijn mentor, mee naar evenementen en gesprekken met verschillende organisaties door Nederland. Hier kon William zijn verhaal kwijt over zijn werk en de gevaren die dit met zich meebrengt, en werd er écht naar hem geluisterd. De mensen waren niet alleen onder de indruk van Williams verhaal, maar ook van inspirerende manier van vertellen en het oneindige doorzettingsvermogen dat hij heeft om de wereld te verbeteren.

William’s boom in Land van Ooij

Voor de Zevenheuvelenloop van 2019 hebben we een actie opgezet om Williams wens te verwezenlijken: het aanplanten van een Nijmegen Forest in Oeganda. William wilde graag een blijvende herinnering hebben aan Nijmegen, eenmaal terug in zijn thuisland, en wilde Nijmegenaren verbinden met Oeganda. Veel mensen steunden deze wens en doneerden geld tijdens de rest van zijn verblijf en zelfs nog daarna. Het ingezamelde bedrag maakte het mogelijk om een stuk land en zaailingen te kopen. Helaas was het door COVID-19 niet mogelijk om te starten met aanplanten. Wanneer het weer mogelijk is, kan William zijn wens in vervulling laten gaan!

Tijdens het Shelter City Nijmegen Symposium dat in december 2019 werd georganiseerd ter ere van het vijfjarige bestaan, heeft William alle aanwezigen wederom weten te raken. Vlak voor zijn vertrek heeft William op Land van Ooij een boompje mogen aanplanten. Op deze manier kunnen wij zijn tijd in Nijmegen herinneren, alsook de indruk die hij heeft gemaakt op de Nijmegenaren en anderen die hij heeft ontmoet gedurende zijn periode in Nederland.

Het Shelter City Nijmegen Symposium

Ik denk nog steeds regelmatig aan hem, William heeft bij mij een grote indruk achtergelaten. Ik ben dankbaar dat ik hem heb mogen leren kennen en wilde graag iets voor hem terugdoen na zijn vertrek uit Nijmegen. Daar ik vanaf januari van dit jaar met mijn bachelor scriptie moest beginnen, leek dit mij een uitstekende mogelijkheid om iets voor hem en Friends of Zoka te betekenen. Ik droeg een eigen onderwerp aan voor mijn scriptieonderzoek: ‘Ontbossing in Oeganda’, met een casestudy naar het Zoka Central Forest Reserve, het bos waar William nog altijd voor vecht.

Voor mijn onderzoek heb ik mij verdiept in oorzaken van ontbossing, het beleid rondom natuurbehoud in Oeganda en documenten van Friends of Zoka over het werk dat zij verrichten. Ik heb gesprekken gevoerd met William, collega’s van hem en een aantal andere organisaties, zowel Nederlandse en Oegandese.

William heeft aangegeven dat hij heel blij is dat ik dit onderzoek heb gedaan en ik ben blij dat ik iets voor hem heb kunnen doen!

Door mijn kennismaking met William en zijn werk als mensenrechten- en milieuactivist, heeft hij mij geïnspireerd. Dit niet alleen voor mijn scriptieonderwerp, maar ook voor mijn verdere vervolgstudie. Sinds begin september ben ik namelijk begonnen met de master International Development Studies is Wageningen. Hier volg ik vakken waarin thema’s als natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten aan bod komen. Interesses die William in mij heeft aangewakkerd.

Toen mijn stageperiode er in januari van dit jaar op zat, mocht ik blijven werken bij Bureau Wijland als coördinator van Shelter City Nijmegen. Samen met de nieuwe stagiaire trof ik de voorbereidingen voor de volgende mensenrechtenverdediger die wij vanaf half maart zouden opvangen: de Russische journaliste Nataliia.

Solidarity Walk Nijmegen met o.a. Sebastiaan van der Zwaan (Directeur Justice and Peace) en Suzan Goes (Programma Coördinator Shelter City bij Justice and Peace)

Helaas moesten we vanwege de COVID-19 pandemie haar verblijf uitstellen. Deze periode is lastig geweest voor iedereen, waaronder ook mensenrechtenverdedigers. Daarom besloten wij, als Shelter City Nijmegen, een solidariteitswandeling te organiseren om geld in te zamelen. Het ingezamelde geld hebben wij uitgekeerd aan de voormalige Shelter City Nijmegen gasten, om hen te ondersteunen tijdens deze periode.

Onlangs hebben we gehoord dat Nataliia alsnog naar Nijmegen mag komen als onze 11e Shelter City gast. Inmiddels is ze aangekomen en is haar verblijf van drie maanden begonnen. Gezamenlijk zullen het projectteam van Shelter City Nijmegen, de betrokken vrijwilligers en de rest van de stad ervoor zorgen dat Nataliia een fijn en veilig verblijf tegemoet gaat in Nijmegen!

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.