Het andere gezicht van Jamaica

Lorenzo, een Jamaicaanse mensenrechtenactivist vertelde in Pakhuis de Zwijger hoe Jamaica één van de meest homofobe plekken op aarde is en welke impact zijn werk als voor de Jamaicaanse LGBTI-gemeenschap op hem heeft. Lorenzo verblijft in Shelter City Amsterdam.

Lorenzo begon de avond met het draaien van twee Jamaicaanse Dancehall nummers, de muziek die de cultuur van zijn samenleving weerspiegelt. Het publiek swingde lekker mee met het Jamaicaanse ritme, maar zodra hij de essentie van de teksten liet zien, was iedereen gechoqueerd. De nummers van veel bekende Jamaicaanse artiesten verwijzen naar homo’s en transgenders als een afwijking van de natuur die het verdienen om mishandeld te worden en te sterven. In Europa worden optredens van deze artiesten steeds vaker verboden, terwijl in Jamaica de LGBTI gemeenschap onder zeer moeilijke omstandigheden leeft.

“Gays should be burned, mutilated. They don’t deserve to live. They must be shot and destroyed. (Sizzla, 2016, Jamaica)”

Lees het verslag van deze bijzondere en ontluisterende avond (in het Engels).

Het evenement werd mogelijk gemaakt door Tertium

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp