Een geslaagde Human Rights Café met Shelter City gast Najib

Op donderdag 6 juli organiseerde Peace Brigades International (PBI) Nederland in samenwerking met studentenvereniging U.H.S.V Anteros een filmscreeningavond met Human Rights Café. Dit evenement was onderdeel van de Optic to Haptic Cinema avonden van Casco Art Institute: Working for the Commons.

Het evenement was een geslaagde avond met veel bezoekers. Ondanks het warme weer was de avond druk bezocht. De avond startte met de documentaire ‘I am Gay and Muslim’ gemaakt door filmmaker Chris Belloni. In deze documentaire volgt de filmmaker de zoektocht van homoseksuele moslims in Marokko en spreekt met hen over de dilemma’s waarmee zij worstelen. Het onderwerp homoseksualiteit en religie lijkt voor veel mensen een taboe te zijn om over te spreken. We hadden het genoegen om een van de hoofdrolspelers van de documentaire te ontmoeten op de avond zelf. Het was een indrukwekkende documentaire die veel bezoekers aantrok. De filmzaal zat vol met ongeveer 35 mensen.

Na de documentaire gaf Nina van Bruggen, voorzitter van Anteros, een introductie over de Utrechtse LHBT+ studentenvereniging. PBI heeft al eerder samengewerkt met Anteros, bijvoorbeeld bij het organiseren van de Human Rights Café van een voormalige Shelter City gast uit Utrecht Samuel Opio.

Het tweede gedeelte van de avond bestond uit het Human Rights Café gegeven door Shelter City gast Najib. In zijn gewoonlijke houding – zittend in een stoel – vertelde Najib over zijn persoonlijke leven als homo en moslim zijnde in Oeganda, en over zijn werk als LHBTI-activist. Najib reflecteerde op de documentaire en zijn ervaringen als gast in Nederland. Daarna was de interactieve gedeelte en hadden bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen. De vragen gingen voornamelijk over hoe Najib zijn toekomst en die van de LHBTI gemeenschap in Oeganda ziet.

Na afloop was de borrel en konden mensen nog persoonlijk met Najib in gesprek gaan. De avond was een succes zowel bij de bezoekers als bij Najib.

Bekijk de foto’s  op de Facebookpagina van Peace Brigades International.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp