Fatima over haar stageweek bij Justice and Peace

Afgelopen week hebben Lidewij en ik een weekje stage mogen lopen bij Justice and Peace. Tijdens deze week hebben we de diverse bezigheden van Justice and Peace kunnen ervaren. Van het meeluisteren tijdens een webinar over digital security, het luisteren naar een verhaal van een Nepalese mensenrechtenverdediger en het bijwonen van een bijeenkomst voor statushouders om hun vragen over een op dit moment lopend initiatief van Justice and Peace te stellen tot het zelf hard mogen meewerken aan de initiatieven van Justice and Peace op kantoor. Toch hadden alle activiteiten en bezigheden hetzelfde doel: het verdedigen en aanmoedigen van respect voor mensenrechten.

Lidewij en ik zijn beide 6VWO-leerlingen op het Ashram College in Alphen aan den Rijn. Ter aanvulling van onze studieoriëntatie was het de bedoeling dat we in september een stage van een week moesten lopen binnen een bedrijf of organisatie. We zijn beiden ontzettend blij dat we uiteindelijk bij Justice and Peace zijn beland. Alles was super interessant om mee te maken en in het geval van de webinar bijvoorbeeld zelfs shockerend: ons wachtwoord meerdere malen hergebruiken voor verschillende accounts leek ons niet zo dramatisch, maar daar denken we nu wel anders over na de webinar. Ook de verhalen van de vluchtelingen of de mensenrechtenverdedigers hebben ons aan het denken gezet. Waar onze vrijheden voor ons zo vanzelfsprekend zijn, hoeft dit voor een ander helemaal niet zo te zijn. Het was ontzettend gaaf om binnen een organisatie mee te kunnen helpen een visie te realiseren die wij ook zouden willen nastreven.

Gedurende mijn stage heb ik voornamelijk kunnen werken aan het Shelter City initiatief. Taken zoals het opstellen van een lijstje van relevante scholen voor het Shelter City School concept, potentiële webpagina’s schrijven, meegaan naar een protest bij de Mexicaanse ambassade en heel wat meer.

In een week heb ik veel ervaringen kunnen opdoen die ik anders nooit zou hebben gehad. Ik heb met mensenrechtenverdedigers kunnen praten en de medewerkers het hemd van het lijf kunnen vragen. Kennis die ik in geen enkel schoolboek in de bijna zes jaar van mijn schoolcarrière heb kunnen opdoen.

Waar ik voor deze week wel wat activistische trekjes had en erg geïnteresseerd was in mensenrechten, ben ik er nu nog zekerder van dat dit werkgebied mijn roeping is.

Al met al kunnen we met zekerheid zeggen dat we een stage bij Justice and Peace zouden aanraden. We hebben in een weekje tijd ontzettend veel geleerd over de gang van zaken binnen een NGO door de verscheidene mogelijkheden om mee te draaien en ook door zelf te mogen helpen. Het warme ontvangst, de fijne sfeer op het kantoor en het interessante werkgebied van Justice and Peace waren het perfecte recept voor een ontzettend gave stage.