Ex-kind soldaat in Tilburg

Lenin is een mensenrechtenverdediger uit Nepal die werkzaam is als voorzitter van het Discharged People’s Liberation Army Nepal (D-PLAN) en geeft leiding aan zijn nieuw geregistreerde organisatie; Peace Envisioners. In D-Plan leidt Lenin het Discharged People’s Liberation Army Struggle Committee. Lenin eist, samen met zijn collega’s, een eerlijke behandeling van de geloste kindsoldaten en het verwijderen van het label ‘niet-gekwalificeerd’ dat aan de ontslagen kindsoldaten werd gegeven tijdens het integratieproces. Ze hebben verder het rehabiliteren geëist van de kindsoldaten die nu volwassen zijn, met financiële steun en waardige erkenning voor het dienen van de bevrijding van mensen tijdens de oorlog.

Meer dan 2973 minderjarigen werden gedwongen gerekruteerd tijdens de burgeroorlog in Nepal. Twintig jaar later zijn ze nog steeds uitgesloten van het overgangsjustitie-systeem van Nepal. Omdat ze hun jeugd vechtend hebben doorgebracht, zijn veel ex-kindsoldaten ongeschoold en vinden ze het moeilijk om werk te vinden. Bovendien worden ze vaak geconfronteerd met aanzienlijke stigmatisering vanuit de gemeenschap.

Lenin is zelf een voormalig kind soldaat. Hij werd gerekruteerd in het Maoist People’s Liberation Army om te vechten in de opstand toen hij 12 jaar oud was. De behandeling die hij en alle andere kindsoldaten nu krijgen heeft Lenin ertoe gezet om op te staan maar niet zonder gevolgen. Vanwege zijn mensenrechtenwerk heeft Lenin de afgelopen jaren regelmatig bedreigingen, aanvallen en vervolgingen gehad. De regering geprobeerd Lenin in verschillende manieren de mond te snoeren.

Hier in Nederland heeft Lenin de kans om netwerkbijeenkomsten te organiseren, nieuwe partnerschappen aanknopen en het bewustzijn vergroten over zijn werk en de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd. Daarbij zijn eigen veiligheid vergroten door te worden ingebed in een internationaal netwerk.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp