De eerste maand van Lookkáte (Thailand) in Maastricht

Inmiddels is medio September de zesde Shelter City gast gearriveerd in onze stad. Ze komt uit Thailand en haar ‘nick name’ is Lookkáte. Ze is 25 jaar oud en masterstudent Mensenrechten & Vredes Studies.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie is Lookkáte

Lookkáte is activiste met als doel de bevordering van de burgerlijke en politieke rechten van het Thaise volk. Haar organisatie streeft naar het verbeteren van het democratische klimaat van Thailand door de inbreuken op democratie te monitoren en te rapporteren. Door middel van data-rapportering en het delen van informatie met organisaties zoals Forum Asia, Protection International en Amnesty International werkt zij samen met internationale organisaties om internationale bewustwording te creëren over de situatie in haar land informatie uitwisseling op regionaal en mondiaal niveau te verbeteren. Daarnaast werkt zij als studente aan een burgerbeweging met jongeren en netwerkgroepen in het hele land.

Lookkáte heeft intimidatie, arrestatie en mishandeling ondervonden door de militaire overheid van Thailand.  Momenteel lopen er diverse  arrestatiebevelen tegen haar die als dreigement naar haar gebruikt worden.  Wij kunnen om deze reden geen herkenbare foto’s van haar tonen.

Verblijf in Maastricht

De eerste dagen zijn er direct contacten gelegd met studenten van Amnesty International Maastricht (AIMS) ook kreeg ze via het Mondiaal Centrum een fiets en fietsles. Ook werd direct medische en psychologische zorg voor haar gestart. Toch waren de eerste weken niet eenvoudig voor haar. Haar gedachten waren in Thailand, ze moest nog een paper schrijven voor haar studie in Thailand wat structuur aan haar dag gaf, maar zo kwam ze ook moeilijk los van haar werk in Thailand. Inmiddels ziet ze in, dat ze moet leren om niet ieder uur het nieuws uit Thailand te volgen, niet nachten op te zitten omdat een vriend van haar gearresteerd is, ze zal moeten leren zichzelf te beschermen. Toen ze vervolgens, bij een bezoek aan iemand van haar organisatie in Duitsland, haar Thaise telefoon verloor, realiseerde zich pas echt: ‘ Ik zit nu in Europa.’

Inmiddels had Eline genoeg interesses bij Lookkáte er ‘uitgefilterd’ om haar een ‘alternatieve’ rondleiding door de stad te geven. Dit werd een rondje Landbouwbelang /Doorgeefwinkel, filmhuis Lumière, het terrein van de Tapijn kazerne (waar militair terrein teruggeven is aan de burgers) en het hondenuitlaat terrein op de St Pieter. Inmiddels is dat vervolgd met een fietstochtje naar de begraafplaats bij St Pieter, ‘Lourdesgrot’ met kapelletje en het terrasje midden op het werkterrein van de Enci. (gebied wat teruggegeven wordt aan de natuur)

 

 

 

 

 

 

 

 

Landbouwbelang

Ook pakt ze mensenrechten evenementen op. Begin oktober heeft ze een presentatie gegeven op een regionale dag van Amnesty International in Eindhoven. Op 14 oktober liep ze in onze stad mee met de ‘Walk for freedom’ tegen wereldwijde slavernij. Georganiseerd door A21 en diverse kerken in Maastricht. Eén dezer dagen begint ze met een cursus Engels, en zal ze bij de Faculty of Law college Introduction to Human Rights Law gaan volgen.

Deze week staat een dagje de Dutch Designweek in Eindhoven gepland. Want een middagje winkelen met Lookkáte?….nee… Maar zo’n ‘bubbel’ aan jonge, creatieve en idealistische studenten vol met ideeën voor een duurzame wereld, upcycling, re-use, grondstoffen reductie en leeneconomie? Ja, zet daar Lookkáte maar tussen en ze wil alles tegelijk doen en weten!

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp