Deventer biedt adempauze aan mensenrechtenverdedigers

Deventer is sinds dit jaar onderdeel van het Shelter City netwerk. Op woensdag 11 april ondertekende burgemeester Andries Heidema de overeenkomst hiervoor.  In september 2018 zal Deventer haar eerste mensenrechtenverdediger ontvangen. De gemeente doet dit samen met Woon- en Zorgcentrum Humanitas en Saxion Hogeschool. 

Burgemeester Andries Heidema: “Het initiatief hiervoor komt van de gemeenteraad. Deventer is van oudsher internationaal georiënteerd en wij dragen mensenrechten een warm hart toe. Humanitas, Saxion en de gemeente dragen gezamenlijk bij vanuit hun eigen rol.”

Partners

Humanitas biedt onderdak, psychologische ondersteuning indien nodig en coördineert het programma van de mensenrechtenverdediger. Saxion Hogeschool biedt werkruimte en praktische begeleiding. De gemeente ondersteunt het project financieel en inhoudelijk. Samen zorgen we dat de mensenrechtenverdediger rust krijgt om zijn/haar werk vol te kunnen houden.

Evaluatie

Gestart wordt met een proefperiode van twee jaar. Daarna wordt het initiatief samen met de lokale partners en Justice and Peace geëvalueerd. Het gemeentebestuur besluit daarna over een eventuele voortzetting.

Burgemeester Andries Heidema van Deventer met Marieke van der Vliet, Shelter City programma manager van Justice and Peace Nederland.