“De winnaars van de Four Freedoms Awards wilden iemand beschermen”

“Het meest indrukwekkend tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards waren de winnaars”,  vertelt Svitlana, de Shelter City kandidaat uit Oekraïne die op dit moment in Middelburg verblijft. “Het waren geen advocaten, maar gewone mensen die mensenrechtenverdediger werden door de situatie om hen heen. Ze wilden iemand beschermen.” Svitlana was aanwezig bij de uitreiking en verzorgde op de route naar de uitreiking een ‘window-exhibition’ over haar werk, het documenteren van oorlogsmisdaden in het oosten van Oekraïne en de Krim.

Svitlana is de dag na de uitreiking van de awards samen met een groep studenten vanuit Middelburg naar Den Haag gekomen voor een vervolgbijeenkomst in het Vredespaleis. “Het is heel slim van de Roosevelt Foundation dat ze naast de awards uitreiking een breed programma hebben georganiseerd, zoals deze bijeenkomst voor jonge mensen. De studenten vertelden mij dat ze zelf nog nooit mensenrechtenschendingen hebben meegemaakt. De verhalen van mensenrechtenverdedigers zijn voor voor hen heel leerzaam.”

“These awards and stories are very important for other human rights defenders.”

Ze vertelt vol ontzag over de zo verschillende winnaars. Een journalist, 3 geestelijken, een gynaecoloog, een organisatie en Angela Merkel. Ze herkent de trauma’s van journalist Mazen Darwish, die net als veel slachtoffers waar zij mee praat werd gemarteld. “Hij vertelde hoe hij de martelingen doorstond door aan een witte muur te denken.” Ze is onder de indruk van de onderzoeksmethodes van Human Rights Watch. Ze werkt zelf ook met hen en noemt hun methodes modern en professioneel. “Zij onderbouwen hun bewijzen van schendingen van mensenrechten en oorlogsmisdaden heel zorgvuldig en werken altijd in het belang van de burgers.” Van het verhaal van gynaecoloog dr. Denis Mukwege, die slachtoffers van verkrachtingen in D.R. Congo helpt, neemt ze mee dat hij ondanks zijn emotionele betrokkenheid in staat is te handelen. “Hij behandelt de slachtoffers, praat met ze en geeft ze de moed om door te gaan en de daders aan te klagen. “

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp