Costa Rica wordt de derde Shelter City voor mensenrechtenverdedigers

Costa Rica is nu de derde internationale Shelter City hub en maakt deel uit van een netwerk van 11 Nederlandse Shelter Cities en twee internationale Shelter Cities die allen samenwerken met lokale partners, gemeenten en ambassades. Het toetreden van Costa Rica tot het netwerk is een belangrijke stap in de richting van de bescherming van mensenrechtenverdedigers in Midden- en Zuid-Amerika.

Het tekenen van de Shelter City Costa Rica-overeenkomst vond plaats op maandag 5 februari 2018. De aanwezigen waren onder meer de Nederlandse ambassadeur in Costa Rica, Peter Derrek Hof, de vicevoorzitter van de Republiek Costa Rica, Ana Helena Chacón en de Minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, Manuel González Sanz.

Het toetreden van Costa Rica tot het netwerk is een belangrijke stap in de richting van de bescherming van mensenrechtenverdedigers in Midden- en Zuid-Amerika. 2017 was een uitzonderlijk dodelijk jaar voor mensenrechtenverdedigers in de regio, zo rapporteren Front Line Defenders en Global Witness.

Mensenrechtenverdedigers uit landen zoals El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Colombia die gevaar lopen krijgen de kans om tijdelijk te naar een veilige plaats te verhuizen en gebruik te maken van essentiële hulpmiddelen en trainingen. Costa Rica zet zich al gedurende lange tijd in voor de bescherming van de mensenrechten,  wat het de ideale locatie maakt voor een initiatief als Shelter City.

“Wanneer ik door de regio reis, ontmoet ik mensenrechtenverdedigers. Ik ken de waarde van hun werk weet welke risico’s ze nemen… Het geweld, de bedreigingen, de stigmatisering, zelfs gevangenneming en moord maken deel uit van hun dagelijks leven.

We moeten hen steunen. Daarom hebben we Shelter City Costa Rica opgericht. Ik ben er trots op dat we deze bijdrage leveren. “- Peter Derrek Hof, Nederlandse ambassadeur in Costa Rica

Het programma ter bescherming van de mensenrechtenactivisten zal uitgevoerd en gecoördineerd worden door de lokale Fundación Acceso. Hivos en de Nederlandse ambassade zullen de eerste fase van het programma financieren. Sinds 2016 werkt Justice and Peace Nederland samen met lokale partners en de Nederlandse ambassade in San Jose om te helpen bij de projectplanning of Shelter City Costa Rica.

In 2017 werden Tbilisi, Georgië en Dar es Salaam, Tanzania de eerste internationale Shelter City-hubs. Het groeiend aantal mensenrechten verdedigers die gevaar lopen, betekent dat meer internationale Shelter Cities nodig zijn om tijdelijke opvang en bescherming te bieden.

Shelter City is een initiatief van Justice and Peace Netherlands en wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Shelter Cities en vele lokale partners.