Column Qader Shafiq: herinneringen aan zwaarste intocht ooit

NIJMEGEN – Na de intocht van elke vierdaagse beloof ik mezelf om volgende keer me goed voor te bereiden. Minstens vierhonderd kilometer trainen en van te voren goed slapen.

Ik heb geen tweehonderd kilometers in mijn benen en de slaap is mij ontnomen. Afgelopen dagen kwamen de herinneringen van jaren geleden, toen ik met mijn vrouw en dochters op de promenade van Nice liep, naar voren. Op de plek waar ik de branding van de zee hoorde, reed nu de vrachtwagen van haat. Hoe een onmens kun je zijn om de onschuldige kinderen niet te zien.

Herinneringen
Ik heb geen tweehonderd kilometers in mijn benen en de slaap is mij ontnomen. Afgelopen dagen kwamen de herinneringen van jaren geleden, toen ik met mijn vrouw en dochters op de promenade van Nice liep, naar voren. Op de plek waar ik de branding van de zee hoorde, reed nu de vrachtwagen van haat.

Hoe een onmens kun je zijn om de onschuldige kinderen niet te zien.

De nacht van vrijdag op zaterdag volgde ik bezorgd het nieuws over Turkije met de vraag: zou Erdogan dit theater bedacht hebben?

MH17
Dit weekeinde is het twee jaar sinds het vreemde vuur in de lucht het leven van onschuldige passagiers van MH17 ontnam. Ik vergeet nooit de woorden van de DJ in Middelaar twee jaar geleden: De burgemeester van Mook heeft ons gevraagd uit respect voor de slachtoffers van vliegtuigramp geen muziek te draaien.” Dit hoorde ik op de laatste meters van de militaire Maasbrug, toen ik net het Brabantse Cuijk achter mijn rug had. Al gauw wist ik hoe groot het drama was. Het werd mijn zwaarste intocht ooit.

Shelter City
Onder het motto ‘De afstand is niet zo groot als je denkt!’, loop ik ook dit jaar samen met een club wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse voor het project Shelter City Nijmegen. Bedreigde mensenrechtenverdedigers van over de hele wereld worden voor korte periode in de Vierdaagsestad opgevangen. Het gaat om mensenrechtenverdedigers die met gevaar voor eigen leven mensenrechtenschendingen bestrijden. Zij worden monddood gemaakt, gearresteerd, gemarteld en verdwijnen soms zelfs.

Veiligheid
Shelter City biedt hen de mogelijkheid om te ontsnappen aan deze gevaarlijke situaties, zodat zij tot rust kunnen komen en hun belangrijke werk hier in veiligheid voort kunnen zetten. Ook zullen zij door middel van training en cursussen meer kennis opdoen en een groter netwerk opbouwen, zodat zij weer sterker terug gaan. Zij geven ons iets terug door op verschillende evenementen te spreken over hun ervaringen, zodat burgers geïnformeerd en betrokken worden bij mensenrechten of Shelter City in het algemeen en de strijd van de mensenrechtenverdedigers in het bijzonder.

Als ik straks loop denk ik aan hen. Aan de slachtoffers van de MH17-ramp, aan Turkije, aan Nice.

Nu kijk ik vooruit en verheug me op de plezierige, vaak diepzinnige gesprekken die er tijdens de Vierdaagse gevoerd worden. Ik heb mijn schoenen laten oprekken. Zaterdag liep ik samen met met mijn teckel Jazz in de Hatertse vennen om ze uit te proberen, en haalde ik pleisters en druivensuiker op. Ik ben er bijna klaar voor.

Ik wil graag bijdragen

Heb jij een goed idee? of een goed initiatief waarvan je ons op de hoogte wilt stellen? Vul dan het formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Meer informatie over dit onderwerp